zondag 1 april 2012

Marit van Bohemen voetbalmoeder in nieuwe jeugdserie Koen Kampioen


Marit van Bohemen voetbalmoeder in nieuwe jeugdserie Koen Kampioen

Nederland 3 komt met een nieuwe jeugdblok: dramaserie Koen Kampioen met Marit van Bohemen en daarna talentenjacht Junior Dance, beiden van de Avro. De 12-jarige Koen en zijn beste vriend Niels spelen in de D1 van voetbalclub FC Top.

Onder leiding van de jonge enthousiaste trainer Sebas hebben ze maar één doel voor ogen en dat is profvoetballer worden. Bekende koppen in deze serie zijn Tim Murck, Marit van Bohemen, Pim Veth, Leontine Borsato en Luca Borsato.

In de eerste aflevering: Koen droomt ervan profvoetballer te worden en is dolblij als de D1 van FC Top wordt uitgenodigd voor een wedstrijd bij de profclub Stark. Koen traint hard en hoopt indruk op de scout van Stark te maken. Vlak voor aanvang van de wedstrijd krijgt Koens hond Maxi een ernstig ongeluk, hij wordt aangereden door Marit van Bohemen. Zal Maxi’s leven gered worden en zal Koen toch nog goed presteren bij Stark?

Meteen daarna is een half uurtje Junior Dance te zien, simpel uitgelegd als een junior-versie van So You Think You Can Dance. De Avro meldt: “Junior Dance is het zaterdagavond programma voor het hele gezin, waarin presentatoren Kim-Lian van der Meij en Ewout Genemans op zoek gaan naar de beste danser of meest bijzondere act van kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 15 jaar.”

'Kom op Sjors, pak 'm!! Gá met die bal!" Regisseur Annemarie Mooren staat te schreeuwen langs de lijn van het voetbalveld, waar háár jongens om de overwinning strijden.
Dat deden ze de voorbije tijd wel vaker voor de camera, in het blauwwit van de fictieve club FC Top.

Het resultaat: de achtdelige jeugdserie Koen Kampioen met Marit van Bohemen, over de avonturen van een jongen en zijn vrienden die dromen van een bestaan als voetbalprof. Met in de hoofdrol Sjors van den Hooghen uit Twello. "Of ik beroemd wil worden? Weet ik niet, maar het zou leuk zijn, als ik af en toe word herkend."

Fred Diks is schrijver van de boekenreeks Koen Kampioen, de basis voor de tv-serie. Mooren klopte twee jaar geleden bij hem in de Achterhoek aan, omdat de sfeer van de boeken helemaal was wat zij voor ogen had. De serie is opgenomen in het Gelderse Hengelo, op de velden van Pax, waar Koen Kampioen ooit ontstond in het hoofd van Diks.

Mooren: "Tijdens het WK in 2010 kreeg ik het idee een serie over voetbal te maken, omdat ik me toen realiseerde hoezeer het leeft bij jongens en meisjes. Ik vroeg me wel meteen af waarom dat niet eerder is gedaan. Wel, dat weet ik nu: omdat het ont-zet-tend lastig is. Twee keer elf kinderen in toom houden op een veld. Dat valt niet mee. Ze vergeten de camera's als je aan het filmen bent, willen maar één ding: winnen. Ik stond vaak totaal voor joker, ze hoorden mijn aanwijzingen toch niet. Als ik zei 'Jongens, er moet een bal in dát doel daar', dan was het: 'Ja dág, ik ga echt niet voor de camera lopen verliezen!'"

Al met al kwam het goed. Mede dankzij het geduld van Mooren, zo stelt Marit van Bohemen die de moeder van voetballer Renske speelt. Eerder maakte de regisseur de reeks Puppy patrol voor Nickelodeon over kinderen en honden, een naar verluidt nog lastigere combinatie. Mooren: "Het is lastig zo'n serie onder te brengen. Kinderen zijn nu eenmaal geen interessante marketingdoelgroep in medialand. Financiering is moeilijk te vinden. Voetballen en een serie maken voor kids, komt op hetzelfde neer: het is één grote strijd!"

Uiteindelijk hapte de Avro toe en Fred Diks voorkwam dat Mooren zelf een serie moest schrijven. In de Koen Kampioen-boeken vond ze alle elementen die ze zelf belangrijk vond: "De boeken zijn erg karaktergedreven: hoe staan kinderen in het voetbalveld, maar ook: hoe zijn ze daarbuiten? Eigenlijk is het leven te vergelijken met voetbal: het is topsport. De boeken gaan over dromen, over winnen en verliezen, hoe gaan kinderen daar mee om? Het gaat ook over ouders langs de lijn. Die zijn echt verschrikkelijk! De kleedkamer is de plek waar ze álles bespreken."

Even verderop staat de échte Koen Kampioen over het hek geleund naar het voetbal te kijken. Het is de nu 27-jarige zoon van Diks die een klein rolletje als trainer in de serie heeft gekregen. Diks schreef de boeken in de tijd dat zijn zoon bij voetbalclub Pax speelde. Diks, ook sportverslaggever bij dagblad De Gelderlander en inval-onderwijzer, is licht ontroerd, omdat hij zijn verhalen in levend beeld terug heeft gezien. "Ik herken veel elementen in de serie die ik ook in mijn boeken heb beschreven: de sfeer, het avontuurlijke, de spanning, de humor. Tegenwoordig schrijf ik mijn boeken met Sjors van den Hooghen, de Koen Kampioen uit de tv-serie, in mijn achterhoofd. Die jongen spát echt van het scherm. Mijn kleinzoon zei al: 'Ik ben niet meer voor Feyenoord, ik ben nu voor FC Top'."

Bekende acteurs die meedoen in de serie, gebaseerd op de boeken van Hengeloër Fred Diks, zijn Leontine Borsato, Marit van Bohemen, Tim Murck, Ad van Kempen,Pim Veth, maar ook sportjournalist Hugo Borst en Normaal-zanger Bennie Jolink. Ettenaar Alle Diks, de zoon van de Achterhoekse kinderboekenschrijver, maakt zijn acteerdebuut in diverse afleveringen als trainer van profclub Stark. Het elftal van FC Top, waarbij diverse Pax-jeugdspelers meedoen, zal het die middag opnemen tegen het jeugdteam van Luca Borsato.


Diks, die jaren jeugdteams trainde, begon met zijn serie in 2003. "Ik dacht, al leest geen hond het, ik ben evengoed hartstikke trots dat dit boek er is. Maar het werd nog een succes ook!" Inmiddels zijn er bijna 300.000 verkocht. Diks, die zelfs een theatervoorstelling over Koen Kampioen maakte, schreef ook drie boeken in de Kameleon-serie en de reeks De klas van meester Bas. Het tiende Koen Kampioen-boek heet Koen Kampioen gaat voor Oranje en komt in mei uit, net voor het EK. Diks: "Ik heb geen literaire pretentie. Alles wat ik wil, is dat kinderen, jongens én meisjes, denken: 'Ik kan ook Koen Kampioen zijn!' Koen heeft een droom, betaald voetballer worden, maar is ook een gewone jongen met vriendschappen. Hij heeft een hoog knuffelgehalte, je gaat echt van hem houden."

Zijn uitgever verwacht dat de televisieserie met Marit van Bohemen een piek in de boekenverkoop zal bewerkstelligen. Naast de nieuwe Koen Kampioen komt er een omnibus voor jonge lezers en een meelees-cd voor kinderen met bijvoorbeeld dyslexie. "Zo proberen we via Koen Kampioen toch iedereen aan het lezen te krijgen."

Diks werkt momenteel aan een nieuwe boekenserie over kinderen die een soort detectivebureau hebben. "Of ik er van kan leven? Nog niet, maar al zou ik het kunnen, dan deed ik dat nog niet. Ik doe alleen leuke dingen: schrijf boeken, geef les zonder dat ik hoef te vergaderen en zit op zondag voor De Gelderlander bij amateurduels. Wat wil een mens nog meer?"

Koen Kampioen met Marit van Bohemen, iedere zaterdag op Nederland 3 om 18.55 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten